Noves condicions per al sector del metall en formació de PRL | IEFE Formació

Noves condicions per al sector del metall en formació de PRL

Si et dediques al sector del metall, has d’estar atent a la formació en riscos laborals. L’últim conveni estatal del metall acordat pel Govern i els sindicats suposa una veritable revolució en el que a formació en PRL del metall es refereix. A partir d’ara, caldrà per poder treballar i segons les tasques que facis a la teva empresa, realitzar un dels cursos formatius establerts en el nou conveni.

És important tenir en compte que es va posar un termini de 6 mesos a partir de l’entrada en vigor de la norma perquè les empreses formin com a mínim una sisena part de la seva plantilla.  I hauran de formar, com a mínim, a un sisè de la seva plantilla cada semestre.

Qui ha de formar-se?

Els nous programes de formació del sector del metall van dirigits a tots els àmbits de l’empresa. Des dels directius fins als operaris, passant pel personal d’oficina, tots hauran de fer alguna activitat educativa obligatòria amb la qual millorar els coneixements en matèria de prevenció de riscos.

Els responsables i directius de les empreses hauran de realitzar cursos d’almenys sis hores de durada, en els que s’especialitzin en els possibles riscos dins del seu camp de treball. De la mateixa manera, els treballadors dedicats a l’administració i tasques d’oficina també hauran de rebre formació de prevenció de riscos laborals amb la mateixa durada que els anteriors. Encara que el seu entorn sembli més segur, també hi ha perills que han de saber evitar.

Per la seva banda els operaris hauran de fer cursos formatius de 20 hores de durada. En aquests tindràs un bloc comú de prevenció dins del sector del metall de 12 hores. Les vuit restants corresponen a un mòdul educatiu sobre la teva especialització. En aquest sentit, són moltíssimes les opcions amb què compten les empreses, des de soldadors o talladors fins joiers i lampistes, passant per instal·ladors de vies fèrries, transportistes o muntadors en fàbriques. Una formació per a cada treball concret i de la qual serà responsable la pròpia empresa.

  •  Formació de directius (6h – online o presencial)
  •  Formació de treballadors d’oficines (6h – online o presencial)
  •  Formació de treballadors d’oficis (20h – presencial)
  • Formació de treballadors amb funcions preventives de nivell bàsic (50h – 20h presencials y 30h online)
  • Formació de reciclatge (4h -presencial – cada 3 anys)

Quan hauràs de realitzar cursos formatius?

Hauràs de realitzar un curs sempre que vagis a encarregar-te d’una nova tasca específica en què no tinguis formació prèvia. De la mateixa manera, si el teu cas és la incorporació per primera vegada a una empresa, també haurà de córrer a càrrec de la companyia un curs formatiu sobre prevenció en les tasques de les que vagis a fer-te càrrec.

A més, el nou conveni ha inclòs també el reciclatge. Així, la formació que rebis tindrà validesa per tan sols tres anys. Passat aquest període de temps, hauràs de realitzar un curs de reciclatge d’almenys quatre hores de durada. D’aquesta manera, estaràs sempre actualitzat en la matèria.

El nou conveni estableix com a novetat destacable l’obligació de fer un curs de reciclatge cada 3 anys 

En definitiva, les novetats en qüestió de formació de PRL en el sector del metall van encaminades cap a un treball més segur. El fet d’estar format també et protegeix dels possibles incidents que puguin tenir lloc. No només aprendràs com desenvolupar-te en la teva tasca d’una manera segura, sinó que també veuràs com reaccionar davant determinades situacions fins ara desconegudes per a tu.

Contacta amb nosaltres per rebre més informació.

Notícies relacionades