Com adaptar el pla de formació de la teva empresa a la situció actual | Empatif Learning

Com adaptar el pla de formació de la teva empresa a la situció actual

Tant el confinament com les diferents fases del desconfinament, han afectat i continuaran afectant la manera de treballar de totes empreses, fins i tot aquelles acostumades a teletreballar. Ningú estava preparat per a una crisi així, tampoc els plans de formació podien preveure-la. Però sí que pots adaptar-los perquè ajudin a millorar o desenvolupar les habilitats que es necessiten durant aquests temps de confinament i per a quan acabi.

La formació és un instrument per a augmentar el compromís de l’empleat amb l’empresa i, a més, la fa més competitiva en el mercat. 

 

Passos per a adaptar els teus plans de formació als temps actuals 

Encara que els plans de formació s’orienten a desenvolupar habilitats que puguin necessitar-se en el futur, donada la situació actual, convé escurçar els terminis i enfocar-se en quina mena de formació es necessita ara mateix. Això implica que els objectius formatius i els coneixements adquirits han de ser el més pràctics possible.

En la llista d’habilitats, inclou totes les relacionades amb teletreball, com a ús de programes específics de comunicació online que els facilitin el contacte entre equips. A més, convé que incloguis també les toves, com a organització o creativitat per a fer-los el treball més fàcil. Pensa que els empleats s’han vist obligats a canviar la manera de relacionar-se entre ells, amb els clients i també amb els proveïdors. Els plans de formació han d’ajudar-los en aquest sentit tant com en el personal perquè el confinament també els afectarà psicològicament.

Per a triar els cursos, cal tenir en compte els mateixos elements que si l’estiguessis creant des de zero:

  • Els destinataris marcaran el programa de la formació. Comença per adaptar el pla per a els empleats més perjudicats i es pot plantejar una formació per etapes per a cobrir els diferents nivells de coneixement de la plantilla.
  • La modalitat només pot ser online així que tingues en compte l’equip que hauran de tenir els empleats a casa seva. Les empreses acostumades al teletreball ja tindran aquest punt solucionat, però la resta poden necessitar repartir material de suport en un altre format, com el correu postal.  
  • La durada és millor que sigui curta i molt pràctica perquè cal poder aplicar l’après ràpidament. A més, cal considerar els horaris i el temps que puguin dedicar a les classes els diferents equips, especialment si són síncrones.  

És important mantenir el contacte amb els empleats i que vegin el teu interès per ajudar-los a aquesta situació de crisi. Demana’ls opinió i suggeriments perquè la formació no sigui una càrrega addicional. Així veuran els canvis com una cosa positiva, demostraràs que et preocupes per ells i ho agrairan encara més donada la desconnexió amb l’empresa que poden sentir durant el confinament.

La formació online és la que més facilitats ofereix per a conciliar i, a més, desenvolupa habilitats digitals que poden ser valuoses en qualsevol moment. 

 

Canvis per l’estat d’alarma en la formació bonificada  

En la resolució de 15 d’abril de 2020 del Servei Públic d’Ocupació Estatal, s’estableixen mesures extraordinàries per a ajudar a les empreses en la formació dels seus empleats. Per a les accions programades per a enguany amb càrrec al seu crèdit de formació bonifica, per exemple, es considera la formació online com a presencial amb caràcter general.  

Aquesta mesura afecta directament als plans que ja s’havien comunicat i estaven en marxa perquè la formació presencial ha de traslladar-se a una aula virtual. A més, les que encara no hagin començat també podran passar a la modalitat de teleformació. 

Tens tots els detalls d’aquesta resolució en aquest post.

 

Plans de formació en actualització constant 

Un dels molts aprenentatges que podem treure de l’estat d’alarma és que les empreses han de tenir capacitat per a adaptar-se als canvis i això inclou als responsables de RH. El pla de formació de l’any passat ja no serveix, ha d’actualitzar-se per a evolucionar al ritme que demanden els treballadors i la realitat que els envolta. Després de les primeres setmanes d’incertesa, és moment de preparar els plans que ajudaran la teva empresa a superar la crisi.